Nieuwbouw Hersteld Hervormde Gemeente te Gameren

De nieuwbouw bestaat qua hoofdvorm uit twee vierkanten die door middel van een ondergeschikte koppeling aan elkaar verbonden worden. Deze koppeling is net als de consistorie aan de achterzijde één laag hoog en voorzien van een plat dak. De twee hoofdvormen daarentegen zijn voorzien van een zadeldak welke diagonaal over de vierkanten loopt. Het torenelement dat bestaat uit metselwerk is rondom voorzien van uurwerken en heeft een luidklok. De koperen spits welke de afdekking van het metselwerk vormt is voorzien van een bol, windkruis en haan.

713-103De hoofdentree van het gebouw bevind zich onder het torenelement en is bereikbaar vanaf het eigen parkeerterrein. Na binnenkomst in de ruime centrale hal bevind zich op de begane grond aan de linkerzijde de kerkzaal en consistorie. Aan de rechterzijde bevinden zich drie zalen welke door middel van een panelenwand van de kerkzaal en elkaar gescheiden zijn, waardoor de mogelijkheid bestaat deze bij elkaar te trekken. Verder bevinden zich hier de keuken, bibliotheek, opbaarruimte, toiletten en de opgang naar de verdieping. Op deze verdieping bevinden zich ook drie zalen, pantry, toiletten en technische ruimte.

De kerkzaal heeft een licht interieur, waar mede door de verticale glasstroken voldoende daglicht de kerkzaal binnen komt. De vloer is voorzien van antraciete tegels, de wanden zijn crème wit, de kapconstructie zijn dakplaten in het zicht en zijn net als de spanten crème kleurig uitgevoerd. Het liturgisch meubilair alsmede de banken zijn uitgevoerd in blank gelakt hout waarbij de opklapbare banken bekleed zijn met een blauwe stof. De centrale hal is net als de kerkzaal voorzien van antraciete vloertegels, de binnenwanden zijn voorzien van een metselwerkplint, ca. 1 meter hoog, met daarboven crème kleurig stucwerk.De zalen hebben als vloerafwerking blauwe vloerbedekking, de wanden zijn voorzien van crème kleurig stucwerk en als plafondafwerking is, net als de centrale hal, voor een verlaagd plafond gekozen.orgel

Het orgel is een Flentrop en afkomstig uit de Hervormde Opstandingskerk te Den Helder, waar het tweede kerstdag 1958 in gebruik werd genomen. De laatste dienst in deze kerk vond plaats in 2010, waarna het twee jaar later gedemonteerd en opgeslagen werd. Het 25 stemmen tellende orgel werd via de orgelmaker aangeschaft en geheel nagezien en waar nodig hersteld, ook werd de bestaande orgelkas crème kleurig overgeschilderd.

Kenmerken