Nieuwbouw kerk Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Leersum

Na diverse haalbaarheidsstudies van de bestaande kerk en onderzoek naar nieuwbouw op een andere locatie, is er tijdens een ledenvergadering voor gekozen om het bestaande kerkgebouw op de huidige locatie aan de Burgemeester Van den Boschlaan 1 te Leersum te verbouwen. Hierin is als oggin leersumuitgangspunt genomen dat de bestaande fundering, vloeren en zijwanden van de kerkzaal hergebruikt zouden worden, en dat de gehele kerk voorzien zou worden van een nieuw dak met een nieuw metselwerk buitenblad en spouwisolatie. Tijdens de controle van de bestaande fundering, waarbij steeksgewijs enkele meters fundering zijn opgegraven, bleek deze in zo’n slechte staat te verkeren dat er uiteindelijk voor gekozen moest worden om de gehele kerk te slopen en hier voor in de plaats een nieuwe kerk te bouwen.

De nieuwbouw bestaat qua hoofdvorm uit een rechthoek welke over de gehele lengte is afgedekt met een zadeldak, de zogenaamde schuurkerk. Het totale gebouw is qua oppervlak gelijk aan de bestaande kerk, wel is er voor gekozen om het dak wat op te lichten zodat er een betere ventilatiecapaciteit ontstaat. Zo was de bestaande kerk erg benauwd met een cap. van maar ca. 4 m3 / p.p. De hoofdentree van de kerk bevind zich onder het torenelement, welke op zijn beurt bestaat uit een stalen frame afgedekt met een koperen spits welke voorzien is van een haan. De kerk zelf bestaat uit twee kleuren metselwerk en is voorzien van antraciet kleurige keramische dakpannen.

Bij binnenkomst in d513c TOTAAL MODEL010009e centrale hal bevinden zich aan de linker en rechterzijde enkele nevenfucties, als toiletten, bergingen, garderobes, trapopgang orgelbalkon, etc. Als men door loopt komt men in de rechthoekige kerkzaal welke ruimte bied aan ca. 300 personen, waarbij de banken in drie rechte rijen op een hellende vloer richting liturgische centrum geplaatst zijn. Achter de kerkzaal / liturgische centrum bevind zich de consistorie met eigen toegang en bijbehorende nevenfuncties, met op de verdieping een technische ruimte. De kerkzaal heeft een licht interieur, waar mede door de verticale glasstroken voldoende daglicht de kerkzaal binnen komt. De hellende vloer is voorzien van antraciet kleurige tegels. De langswanden zijn voorzien van een ca. 1 meter hoge metselwerkplint met daarboven crème kleurig stucwerk, de kopwanden daarentegen zijn geheel voorzien van crème kleurig stucwerk. De kapconstructie is afgewerkt met een vrijdragend crème kleurig stucplafond. Er is voor gekozen om de bestaande banken alsmede het bestaande liturgische meubilair op knappen en te hergebruiken. Het meubilair bestaan uit blank gelakt mahonie kleurig hout en tevens zijn de banken bekleed met een groen kleurige stof.

P1020881

Het bestaande orgel is inmiddels vakkundig uit elkaar gehaald en opgeslagen bij de orgelmaker. Het orgel zal na klein onderhoud worden geplaatst op het nieuwe orgelbalkon wat zich boven het entreegebied bevind. Het orgel werd in 1970 door de fa. Reil geplaatst in de bestaande kerk, en in 1973 door dezelfde firma vergroot waarbij een subbas werd toegevoegd aan de achterzijde van het orgel. In 2006 heeft het orgel een complete onderhoudsbeurt gehad, waarbij het binnenwerk volledig uit elkaar is geweest en alle pijpen zijn schoongemaakt. Ook zijn er destijds 75 pijpen verlengd en voorzien van stemkrullen, zodat deze niet meer op een speciale manier gestemd hoeft te worden.

Kenmerken